Wednesday, October 14, 2009

ESOK

"Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur" (An-Nahl:78)

Terkenang kembali saat mula-mula masuk MMMC. Dalam keadaan tak tahu apa-apa tentang Anatomy, Physiology, Biochemistry, Pathology, Microbiology, Pharmacology, lecturer ku mengajar penuh sabar anak-anak didiknya. Sungguh 2 tahun yang bermakna kerana dengan izin-Nya aku memahami tubuh badan manusia, aktiviti-aktiviti yang berlaku dalam badan manusia yang sangat hebat. Sungguh sangat terbukti kekuasaan-Nya dan betapa kerdilnya manusia di sisi Tuhan. Manakan sama proses pengklonan akan menghampiri penciptaan-Nya. Sungguh manusia bergelar doktor tidak sama sekali boleh menyamai Tuhan. Andai berjaya menyelamatkan pesakit bukanlah dengan kepandaian dan kebijaksanaan yang dimiliki tapi atas kehendak-Nya jua. Perjalanan mendalami ilmu perubatan masih panjang. Semakin banyak yang cuba dipelajari semakin banyak perkara yang tidak diketahui. Hendak mengagumi pakar-pakar perubatan kerana ketangkasan mendiagnosa dan merawat? Hebat lagi kepada Maha Pencipta yang menciptakan manusia, mendatangkan penyakit dan memberi ilmu-ilmu kepada pengamal perubatan. Dan kini, 2 langkah yang diperlukan untuk menamatkan pengajian. Cukupkah dengan ilmu yang ada? Masih terasa sangat cetek. Masih lagi tidak layak. Namun, syukur Alhamdulillah jika dibandingkan lebih 3 tahun lalu, sedikit demi sedikit ilmu dikutip dalam melengkapkan diri untuk menjadi doktor. Perjalanan masih lagi panjang lagi-lagi apabila memikirkan hendak menyambung pengajian untuk menjadi pakar. Semakin dikejar arah itu, semakin merasa betapa hinanya manusia. Ilmu yan didapati masih sedikit. Hanya secedok air yang diambil dari lautan. Satu yang kupinta, andai berjaya kelak jangan lupa diri, jangan mendabik dada. Masih banyak ilmu yang belum terungkap. Masih banyak misteri yang belum terungkai. Dalam bidang inilah, rahsia-rahsia manusia terungkai.

Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk), (1) Dia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; (2) Bacalah dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah; (3) Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan; (4) Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. (5) (Al-Alaq:1-5)

Tahun-tahun mendatang, saat ini akan dikenang semula. Betapa banyak perkara telah dipelajari. Banyak perkara masih belum difahami. Moga-moga ilmu yang diperoleh kelak menjadi platform untuk mendekati-Nya. Moga setiap perkara baru dikaitkan dengan kehebatan-Nya. Moga perkataan Subhanallah terlancar dari bibir. Hari esok menanti. Penuh dengan cabaran dan dugaan. Diharapkan hari-hari mendatang akan ada agar dapat merenungi kembali saat ini.

Wednesday, July 1, 2009

Ashita wo Mezashite

明日を目指して! (2005.12.7)
作詞・作曲: 長瀬智也 編曲:長瀬智也&船山基紀

地図(ちず)()僕達(ぼくたち)は ()えない明日(あした)目指(めざ)すんだ
(ゆめ)がある未知(みち)なる世界(せかい) ひたすら()()けて

()(かえ)(こと)はない ()(まえ)にある(もの)見据(みす)えて
(あふ)れてく希望(きぼう)だけを ポケットに()()んで

どんな(とき)でもひとつになれば
なんでも出来(でき)るはずさ

(いま)すぐBon Voyage! 明日(あした)目指(めざ)して
僕達(ぼくたち)大地(だいち)()()すんだ
ここからBon Voyage! (ひかり)目指(めざ)して
何時(いつ)までも(ゆめ)はあるんだから
真剣(しんけん)()きていこう!

()(なら)(ゆめ)(いま) 勇気(ゆうき)(あた)えてくれるんだ
何時(いつ)()(とも)(こえ)が 僕達(ぼくたち)道標(みちしるべ)

(きみ)笑顔(えがお)(かがや)いてる
この地球(ほし)(うご)かしてる

(いま)すぐBon Voyage! ()ばたく青空(あおぞら)
(おお)きく()(ひろ)げてみるんだ
ここからBon Voyage! ()()大空(おおぞら)
何処(どこ)までも(きみ)()けるんだから
真剣(しんけん)()きていこう!

大事(だいじ)(ひと)何処(どこ)かで(きみ)()(のぞ)んでる
(むね)()っていればそれだけでいい…

(いま)すぐBon Voyage! 明日(あした)目指(めざ)して
僕達(ぼくたち)大地(だいち)()()すんだ
ここからBon Voyage! (ひかり)目指(めざ)して
何時(いつ)までも(ゆめ)はあるんだから
真剣(しんけん)()きていこう!
ずっと…


With map in hand, we head towards an unseen tomorrow.
Just chasing an unknown world with dreams.

Never looking back, staring at what's in front of our eyes.
Stuffing our pockets with nothing but overflowing hopes.

Whatever happens, if we become one,
We can do anything.

Right now: Bon Voyage! Aim for tomorrow.
We kick start from the earth.
From here, it's Bon Voyage! Aim for the light.
Dreams will always be around.
Live your life true!

The lined up dreams give us courage.
Anyday the voice of a friend will guide our way.

Your smile shines
And moves this world.

Right now: Bon Voyage! Fly through the blue sky.
Open your arms wide.
From here, it's Bon Voyage! Take off into the wide sky.
Because you can go anywhere.
Live your life true!

Someone important is waiting for you somewhere.
You just need to stand proud, that's all...

Right now: Bon Voyage! Aim for tomorrow.
We kick start from the earth.
From here, it's Bon Voyage! Aim for the light.
Dreams will always be around.
Live your life true!

Analogi Perkahwinan dan Dakwah???

Tersentuh hati apabila tazkirah diberikan oleh Eva diberikan pada hari ni. Simple tapi penuh dgn nilai ilmu dan terkesan jiwa. Menurut Eva, konsep itu dipetik daripada buku Jean Austin (maaf, betulkan jika saya salah kerana saya memang tak baca buku tu). Oh! Konsep suami dalam perkahwinan (memandangkan kami semua perempuan, kami tidak bercakap dr sudut lelaki).

Dalam satu-satu keadaan untuk sesebuah perkahwinan, ada masanya kita akan berasa geram atau marah atau membenci sesetengah sikap atau perkara yang dilakukan oleh sang suami. Tapi itu tidak bermakna disebabkan perasaan yg sementara atau perkara kecil yang mengganggu diri akan menyebabkan kita mahu mengakhiri perkahwinan tersebut. Ini disebabkan selain suami, ada entiti lain yang menyebabkan kita bertahan dgn perkahwinan tersebut iaitu ikatan dan konsep perkahwinan itu sendiri. Kalau kita mampu bersabar sedikit dengan perkara-perkara kecil ini Insha-Allah kita akan merasa manisnya perkahwinan itu. Asam garam rumahtangga (additional sentence from me)

Begitu juga dalam konsep ukhuwah dan dakwah. Ada masanya kita kurang sabar dengan apa yan dilalui. Mungkin kita berasa geram dgn naqibah kita, mungkin kita berasa malas berhalaqah, mungkin kita berasa tension sebab orang lain macam tidak ambil pusing apa yang kita katakan atau lakukan, mungkin kita tidak suka dengan seseorang dlm halaqah kita dan segala jenis kemungkinan yang mungkin wujud untuk jangka masa pendek sahaja. Tapi itu tidak bermakna kita mahu memisahkan diri daripada jalan dakwah itu sendiri. Perkara-perkara kecil inilah sebenarnya menguji kita dan memaniskan dakwah itu. Bukan sekadar apabila kita halaqah bersama-sama, tetapi juga proses ke arah mengajak individu lain dalam memahami dakwah.


Mungkin ada sesetengah ayat telah diubahsuai. Tetapi diharapkan maksudnya jelas. Jazakallah Eva kerana berkongsi (walaupun bukan dicedok daripada sumber-sumber atau buku-buku islami, menurut kata Eva)

Simple but sweet!

Tuesday, June 30, 2009

Maafkan saya...

.......................
.....Hmmm.....

Apa nak cakap ni?
Dah lama menyepi dari arena blog
Sejak kembali ke tanah air sehabis pengajian 2 tahun setengah di kampus Manipal MMMC, terasa kehilangan mood menulis blog semula
Entah apa yang disibukkan sangat pun tak tahulah
Apa-apa pun diharapkan dapat menyambung tinta ~ true believer ~ lagi

Wednesday, February 25, 2009

Count Down The Day (Wednesday)

Wednesday = Rabu

Study for whole day

Tuesday, February 24, 2009

Count Down The Day (Tuesday)

Tuesday = Selasa

1) End Posting Examination for Community Medicine

2) Having lunch at H&K Flavour (Food Court) with Senk Chung and Karthik. Senk Chung belanja aiskrim strawberi. Hmmm..nyum nyum

3) Went to police station to get endorsement (ade cop 'Final Departure')

4) Usrah online dgn Akhi Raswan dr Malaysia pukul 8.30mlm

5) Study for Comprehensive Examination (Medicine)

Monday, February 23, 2009

Count Down The Day (Monday)

Monday = Isnin


1) Hari ni ade presentation from Eva and others about Violence Against Women - how it can be prevented? Presentation yg sgt menarik (topik ni sesuai bg kat Eva) esp ade the only male in the group. Dr R. Kamath pun puji the way it was presented. Isu-isu yg dibawa kena pada tajuknya. Not to forget, one video clip at the the end of the presentation.


2) Having early lunch at 11.30am. The menu: Chicken Teriyaki from Subway (100% HALAL) and Barrista Caramello from Barrista (the cost is almost Rs200)

3) Ade community visit ke Kadekar, one of the rural area near the Udupi. Interesting trip. This would be the last visit to community setup. What we had learnt today? Type of house known as kaca (rumah separuh siap) with 2 rooms and does not have attached toilet. Inadequate lighting and ventilation (really dark when you go inside). Well become the source of water supply. Washing area is in the yard where the water used for washing drained to the plants (save cost). I don't think I would see such house in my place.

4) Study for Community Medicine End Posting Examination (malasnyer...)